Op vrijdag 28 oktober wordt door TNO in samenwerking met Shell en ORAM industriekring een workshop georganiseewiredworkplacetnord over de toepassing van sensoren voor het meten en managen van veiligheids- en gezondheidsrisico’s op de werkplek. De titel van de workshop is ‘The Wired Workplace‘.

Sensoren om veilig en gezond werken te bevorderen
De laatste jaren vinden er veel ontwikkelingen plaats die kunnen bijdragen aan het meten en managen van veiligheids- en gezondheidsrisico’s op de werkplek. Bijvoorbeeld de opkomst van betaalbare, kleine en energiezuinige sensoren die steeds accurater worden in combinatie met de ontwikkeling van ICT en IoT. Naast sensoren voor het meten van gevaarlijke stoffen in de lucht, komen ook sensoren en technieken beschikbaar die snel relevante (gezondheid)parameters kunnen bepalen, zoals biomonitoring van chemische stoffen maar ook stress, fysieke activiteit, slaapritme en vermoeidheid. Door de toepassing van sensoren die draadloos communiceren kunnen we gedurende lange perioden, real-time en met een hoge tijdsresolutie blootstelling aan gevaren op de werkvloer monitoren. Door het verzamelen van veel meer data zal beter inzicht ontstaan in waar, wanneer en waarom de risico’s plaatsvinden. Hierdoor kunnen deze risico’s efficiënter worden aangepakt door verantwoordelijke HSE specialisten en managers.

Rol TNO
TNO zal tijdens de workshop ingaan op het inzetten van sensoriek voor veiliger werken. TNO zal een overzicht geven van zijn activiteiten op dit vlak. Deze variëren van het ontwikkelen, valideren en toepassen van sensoren voor gevaarlijke stoffen in de lucht (benzeen, asbest, fijnstof) en in het lichaam (biomonitoring van benzeen en PAKs) tot het ontwikkelen van zelf management systemen en apps voor werk gerelateerde stress en slaapritme verstoring.

Voor wie interessant?
De workshop is interessant voor ontwikkelaars van sensoren en apps en voor HSE specialisten en managers.

Waar?
Shell Technology Centre in Amsterdam.

Aanmelden?
Via deze link kunnen geïnteresseerden zich aanmelden: AANMELDEN
Meer informatie is verkrijgbaar bij Anjoeka Pronk van TNO (T 088 866 33 02)

Bron bericht
Agenda TNO Gezond Leven (28-10-2016)
Zo sporen we schadelijke stoffen sneller op (TNO, 26-08-2016)